Pentutehtailusta

Pentutehtailija ei yleensä tarjoa ostajalle mahdollisuutta nähdä pennun emää.

Haluatko kuulla, milloin hälytyskellojen pitäisi soida koiran pentua hankittaessa?

 

1. Koiraa myydään ilmaisjakelukanavien tai internetin ilmaisilla myyntisivustoilla (tori.fi, keltainenporssi.fi, suomi24.fi, lemmikkipalstat.net/apula, petsie.fi, tekstiTV jne).

2. Myynnin perustelut yleensä: elämäntilannemuutokset, vahinkoastutus, ns. rescue -pelastusoperaatiot (esim. Venäjältä, Virosta). 

3. Pennun myyntihinta vaihtelee laidasta laitaan.

4. Ostajalle ei tarjota mahdollisuutta nähdä ostettavan pennun emää.

5. Kauppa toteutuu huoltoaseman pihalla tai kauppakeskuksen parkkihallissa tms.

6. Myyjä esiintyy usein väärän henkilöllisyyden ja anonyymin prepaid-puhelinnumeron suojissa. 

7. Koiraa myydään ilman rekisteröintipapereita. Muutkin dokumentit puuttuvat (lääkärintodistukset yms.)

8. Kaupasta ei laadita kirjallista sopimusta.

9. Kauppasumma halutaan käteisellä eikä kuittia maksusuorituksesta tarjota.

10. Pentu vaikuttaa passiiviselta, väitettyyn ikään ja/tai rotuun nähden pieneltä/isolta. On usein mieluummin laiha kuin lihava. Madotukset on laiminlyöty.

 

Pentutehtailussa on kyse taloudellisen tuoton maksimoinnista, siis silkasta bisneksestä. Nartulla teetetään mahdollisimman usein pentuja piittaamatta emän ja pentujen terveydestä ja hyvinvoinnista. Pentutehtailija ei mikrosiruta eikä rekisteröi pentujaan. Eläinlääkärin tarkastuksia ei suoriteta. Pentuja kasvatetaan muutama viikko mahdollisimman vähillä kuluilla, yleensä madotuksetkin on laiminlyöty. Ketjussa kärsivät kaikki: emä, pennut ja ostaja. 

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry (SEY) on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEY:n toimialaan kuuluvat kaikki eläinlajit ja liiton toiminta kattaa koko maan. SEY:llä on 40 jäsenyhdistystä ympäri Suomen. Paikallisyhdistykset ovat oman alueensa eläinsuojeluasiantuntijoita. 

Huom! Vain viranomaisilla on toimivalta suorittaa eläinsuojelutarkastus. Kunnaneläinlääkäri, terveystarkastaja, tarkastus- ja rajaeläinlääkäri sekä poliisi toimivat virkavastuulla.

Poliisille tehdään vuosittain runsaasti rikosilmoituksia ja tutkintapyyntöjä, jotka kumpuavat pentutehtailusta. Usein kyse on huijauksista kauppatapahtumassa ja/tai eläinten huonosta hoidosta.  Juttuja tutkitaan yleensä petoksina ja/tai eriasteisina  eläinsuojelurikoksina.

 

ÄLÄ OLE EDISTÄMÄSSÄ PENTUTEHTAILUA SUOMESSA! OSTA PENTUSI - JOS MAHDOLLISTA - AINA KENNELISTÄ, SKL:N VAHVISTAMALTA KASVATTAJALTA. VAADI KOIRANKAUPASTA AINA KIRJALLINEN KAUPPASOPIMUS JA KOIRASTA REKISTERÖINTITODISTUS. VASTUULLINEN KOIRANKASVATTAJA ON LISÄKSI TARKASTUTTANUT PENTUNSA ELÄINLÄÄKÄRILLÄ.

 

Rescueyhdistys Kulkurit ry:

 http://kulkurit.fi/about/usein-kysytyt-kysymykset/mita-on-pentutehtailu/